Svenska English

Stockholm turist

Prins Eugens Waldemarsudde

Waldemarsudde på Djurgården är sedan 1948 ett populärt konstmuseum. Det var prins Eugen som köpte egendomen 1899.

Waldemarsudde - slottet

Han bad arkitekten Ferdinand Boberg, som bland annat ritade LO-borgen vid Norra bantorget och Rosenbad i Stockholm, att rita och bygga ett nytt hus för att bo och arbeta i.

Slottet blev klart 1905 och åtta år senare byggdes även ett galleri, också det ritat av Ferdinand Boberg.

Waldemarsudde - galleriet

Prins Eugen, som kallades målarprinsen, var en av den tidens skickligaste landskapsmålare och samlade även på konstverk av andra konstnärer. I samlingarna ingår bildkonst, skulptur och konsthantverk.

Det blev totalt ungefär 7 000 verk, varav många finns att beskåda på slottet och i galleriet på Waldemarsudde. Efter prinsens död 1947 testamenterade han allt till staten som överlät förvaltningen till Stockholm stad. 1995 tog staten tillbaka förvaltningen.

I slottets bottenplan finns sällskapsvåningen med den stora salongen, som prins Eugen själv kallade vardagsrummet. Det ger ett luftigt intryck med ljusgula tapeter och stora fönster som släpper in mycket ljus.

Bredvid salongen ligger biblioteket och blomsterrummet och i sällskapsvåningen finns också prinsens kök där det under museets öppettider går att fika och äta lunch.

Mellanvåningen, som var prinsens privata våning och en plats dit få människor fick tillträde och övervåningen där hans ateljé låg, används i dag för tillfälliga utställningar.

Prins Eugen föddes den 1 augusti 1865 och var yngste son till kung Oscar II och drottning Sophia.

Hans mest kända verk är Molnet, Våren och Det gamla slottet. Nedan ett vykort av tavlan Molnet.

Vykort av målning

Prins Eugen förblev ogift och ägnade hela sitt liv åt att måla och samla konst. I hans omfattande samling finns verk av bland andra Ernst Josephson, Anders Zorn, Carl Fredrik Hill och Isaac Grünewald.

I trädgården intill slottet finns en vacker skulpturpark med verk av flera av dåtidens stora skulptörer, till exempel Carl Milles, Carl Eldh, Christian Eriksson och Liss Eriksson.

Skulpturer i trädgården på Waldemarsudde

Prins Eugen blev 82 år gammal och kremerades efter sin död. Hans urna gravsattes nere vid stranden bakom "Gula huset" som prinsen hade som sommarbostad när han köpte Waldemarsudde. Huset, som fortfarande finns kvar, kallas numera Gamla huset.

Waldemarsudde - gula huset

Läs mer om Prins Eugens Waldemarsudde


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor