Svenska English

Stockholm turist

Fotografiska

Fotografiska ligger i Stora tullhuset vid Stadsgården i Stockholm. Ett sätt att komma dit är att åka till Slussen och därifrån promenera längs kajen.
Den tar cirka tio minuter och utsikten mot Skeppsholmen och Djurgården är magnifik, oavsett årstiden. Gå förbi terminalerna och kryssningsfartygen så kommer du till en stor, röd tegelbyggnad.

Fotografiska i Stockholm

Byggnaden som Fotografiska är inrymt i uppfördes åren 1906-1910 och arkitekt var Ferdinand Boberg, som bland annat är mannen bakom NK-huset och Rosenbad.

Från början var byggnaden tullhus, byggd i jugendstil och tegelfasaden som ger huset dess speciella karaktär är k-märkt och får alltså inte ändras.

Interiören är dock renoverad för att passa som fotografiskt museum.

I entrén finns en bok- och souvenirshop fylld med fotoböcker både för den som kan mycket om fotografi och den som kan lite mindre. Där finns också tidningar, magasin och vykort.

Fotografiska öppnade i maj 2010. Initiativtagare och grundare är bröderna Jan och Per Broman. De har velat skapa en plats för det moderna fotografiet som inte funnits tidigare i Stockholm.

Utställning på Fotografiska

Olika inriktningar ska kunna samsas. Fotografiska är inte enbart till för finsmakaren som varit på utställningar i New York, Berlin och Rom. Här kan också den icke skolade betraktaren få sitt lystmäte.

Första året kom 370 000 besökare, vilket enligt Jan Broman gör Fotografiska till den största institutionen för visningskonst i Sverige. Större än Moderna museet.

På Fotografiska ställs både internationella och svenska fotografer ut. Här växlar utställningarna några gånger per år.

Ett exempel är Martin Bogren som i utställningen "Lowlands" återvänder till sin uppväxtort i Skåne. En annan är den brittiske naturfotografen Nick Brandt vars utställning "On This Earth, A Shadow Falls" ger en skrämmande inblick i konsekvenserna av den naturförstöring som hotar inte enbart Afrikas djurarter utan på sikt hela vår jord.

Följ gärna med på någon av de guidade visningar som hålls ibland. Det ger ytterligare kunskap om de enskilda utställningarna och möjlighet att ställa frågor.

Ett besök på Fotografiska ger nya insikter och infallsvinklar på tillvaron. En skicklig fotograf kan fånga magiska ögonblick som våra sinnen inte alltid förmår att uppfatta. Ett besök kan också bidra med inspiration för den som själv fotograferar.

Efter några varv i lokalerna, som är totalt 5 500 kvadratmeter uppdelade i fyra olika plan, kan det vara skönt med en paus. Då finns ett kafé där det också serveras varm mat under lunchtider.

Trevligt kafé på Fotografiska med panoramautsikt över Stockholm

Att blicka ut genom det stora panoramafönstret, som förr var lastluckor för gods då den gamla byggnaden användes som tullhus, är en upplevelse. Utsikten över stadens inlopp med Djurgården och Skeppsholmen i bakgrunden är sevärd.

I kaféet är det också After work på fredagar med god mat, fika, musik och trevlig stämning.


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor