Svenska English

Stockholm turist

Dieselverkstaden

Dieselverkstaden i Sickla ligger i ett före detta industriområde där det förr byggdes diselmotorer, bergsborrar och andra tekniska apparater. Numera är det ett modernt område med butiker, restauranger och annan service.

Ta tunnelbanan till Slussen och åk därifrån med buss eller Saltsjöbanan till Sickla, det tar bara fem minuter så är du framme. Här i Nacka kommun, nära gränsen till Stockholms stad har en imponerande förändring skett under de senaste femton-tjugo åren.

Dieselverkstaden i Sickla

Dieselverkstaden är en av de fastigheter i området som renoverats och byggts om för att passa 2000-talets behov. Borta är lukten av svett, diesel och oljudet av slamrande maskiner som var dominerande från slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet.

Ändå har inte historien helt utplånats, några kranar har bevarats och de påminner om en tid som flytt. Dieselverkstaden är numera ett kulturcentrum dit Nackabor och andra stockholmare tar sin tillflykt.

Dieselverkstaden är numera ett kulturcentrum

Här finns bland annat kafé, bibliotek, teater och restaurang. En bit in i byggnaden ligger Stockholms läns museum, förmodligen ett av de minst kända museerna i Stockholm. Ett par citat på väggen av trubaduren, skalden och Stockholmskännaren Evert Taube anger tonen.

En rad vackra fotografier i granna färger leder in i en avdelning som visar på Stockholm som en modern, mångkulturell stad. Visste du att knappt 3 000 av länets invånare kommer från Italien? Eller att det finns 30 000 öar, kobbar och skär i Stockholms skärgård?

En av de fasta utställningarna har titeln "Ett annat liv". Där får vi möta tio personer från olika epoker i Stockholms historia. Den första så långt tillbaka i tiden som för 10 000 år sedan. En är Estrid, som levde på 1 000-talet, ungefär vid den tid då Sverige kristnades.

Utställningen Ett annat liv på Stockholms läns museum

Om henne vet vi ganska mycket, till och med hur hon antagligen såg ut. Förklaringen är att hennes skelett grävdes fram så sent som 1995. En vaxdocka i naturlig storlek finns att beskåda och den som varit på Madame Tussauds i London vet att det känns nästan som en levande person.

I utställningen ingår även en apparat som vid första anblicken ser ut som ett tortyrredskap. Det visar sig vara en Zanderapparat, gångna tiders gym eller en maskin för sjukgymnastik som uppfanns av läkaren och ortopeden Gustaf Zander.

Zanderapparat på Stockholms läns museum

Museet erbjuder också tillfälliga utställningar och längst in finns en bokhandel där den fikasugne kan beställa en latte och samtidigt bläddra i böcker som "Kvarnhjul och fabriksskorstenar" som handlar om områdets historia och hur det blivit som det är i dag.

Eller varför inte köpa med sig lite Diesel-te eller ett historiskt frågespel med titeln "Den svenska myllan". 7 245 frågor för den fåkunnige som vill lära sig mer om Stockholms historia. Hit kommer såväl skolklasser som den föräldralediga mamman som vill komma ut och hämta ny inspiration för dagar som kommer.

I Stockholms läns museum finns mycket om länets historia, konst och kulturarv. Utan att det blir för mycket att smälta. Utanför museets huvudingång ligger Marcusplatsen, men det är inte i Venedig vi hamnat utan i en del av Stockholm där förändringens vindar blåst som allra mest. Till gagn för alla som vill göra ett besök.


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor