Svenska English

Stockholm turist

Södermalm

Stockholm växte fram på den gamla stadsholmen, nuvarande Gamla stan. När staden blev för trång var det malmen i söder som började användas. Södermalm hette från början Åsön och användes främst som betesmark till boskap.

Det tog tid innan ön bebyggdes men så småningom blev det så att man flyttade en del ohälsosamma verksamheter hit, för att få bort dem från staden. En sådan verksamhet var trankokning vilket innebar att man kokade torsklever och sälkött för att få fram olja till belysning och impregnering av skor och kläder. Stanken som uppstod var nästan outhärdlig. En annan verksamhet som luktade illa och flyttades till Södermalm var den illaluktande skinntillverkningen som garvarna ägnade sig åt.

Mitt på ön låg den fiskrika sjön Fatburen som lämpade sig för odling. Här växte bosättning och småindustrier fram.

På 1600-talet var Sverige en stormakt. Flera malmgårdar tillkom då och även under det kommande århundradet. Malmgårdarna låg främst vid Fatburen och Mälarens stränder och byggdes som sommarbostäder åt adelsmän och borgare med sina familjer. De hade trädgårdar där det odlades exotiska växter och medicinalväxter. Det finns flera malmgårdar bevarade. På Götgatan 16 ligger Louis De Geers palats, även kallat Ebba Brahes palats. Den vackra huvudbyggnaden står inne på gården och kan ses genom gatuhusets portal.

Åsöberget

På Åsöberget finns på den östra sidan fin bebyggelse med små röda stugor kvar från 1700-talet. Här finns kvartersnamn som Lotsen och Masten som visar att många sjömän och varvsarbetare bodde här.

asoberget-120814_015.jpg

I boken Mina drömmars stad låter Per Anders Fogelström huvudpersonerna Henning och Lotten bo i huset som fortfarande finns kvar på Åsögatan 209. Det är under den senare delen av 1800-talet och de delar huset med vännerna Tummen och Matilda. Efter kort tid kommer fler inneboende, vilket visar hur det också var i verkligenheten, hur trångt man ofta bodde i husen.

asogatan-mina-drommars-stad-120814_049.jpg

I ett hus på Åsöberget bodde Carl Larsson med sin familj en period. Han beskriver själv bostaden som en "liten håla uppe på Åsögatan, förtjusande, med inloppet till staden under oss". Idag är adressen Åsögatan 197-201 och huset inrymmer nu en förskola.

På tomten finns en backe som var populär som kälkbacke och där Carl Larsson målade bland annat vintermotiv.

asogatan-carl-larsson-120814_031.jpg


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor