Svenska English

Stockholm turist

Tekniska museet

Tekniska museet i Stockholm Tekniska museet ligger på Gärdet mot vackra Djurgårdsbrunns-viken.

Vi gjorde ett besök på Tekniska museet en vacker dag i juli, och det överträffade våra förväntningar.

Tekniska museets vision är att vara alla små geniers favoritställe. Deras fokus ligger på barn och unga men här finns också mycket spännande för hela familjen med utställningar på olika teman.

Nedan berättar vi om vårt besök.

Spelet om energin

tekniskamuseetEnergi-IMG_3365.jpg I utställningen ”Spelet om energin” lärde vi oss på ett intressant och lättillgängligt sätt var energin kommer ifrån, hur den hänger ihop med miljö och klimat samt om hur vi vanliga människor kan bidra till att använda energin på ett hållbart sätt.

Vid cykeln på bilden till vänster kan man se hur många watt el man kan skapa när man cyklar. Denna siffra kan sedan jämföras med att en lågenergilampa drar 10 watt, en glödlampa 40 watt och en TV 140 watt.

På datorskärmar kan man spela spelet om energin. Man får göra olika val om boende, energikällor, mat och så vidare och det gäller att göra sig av med koldioxidbollar för att vara rädda om miljön och klimatet. Här kan du spela spelet om energin på webben

Lite klokare lämnade vi utställningen.

Gruvan

tekniskamuseetGruvan-IMG_3379.jpg På bottenvåningen finns den spännande utställningen "Gruvan". I tusentals år har människan använt sig av järn till spikar, yxor, plogar med mera. I Sverige inleddes järnåldern cirka 500 f.Kr.

På utställningen får vi lära oss att glödande lava strömmar upp från underjorden när jordskorpans plattor krockar med varandra. Ett av de ämnen som följer med lavan är järn. I gruvan bryts järnmalmen loss från berget. I den äldsta metoden sprängde man loss berget genom att elda. Hettan fick berget att spricka och järnmalmen kunde då brytas loss med spett och hackor.

När sprängmedel uppfanns borrade man i bergväggen och stoppade in strängmedel i hålen. Det var ett tungt och farligt arbete.

Hästar sänktes ner i gruvorna för att dra de tunga lassen. De stackars hästarna kom aldrig upp igen.

Järnframställningen skedde genom att hetta upp järnmalmen i så kallade blästerugnar för att få smidbart järn.

Sverige var länge världens främsta exportör av järn. På Järntorget i staden vägdes järnet innan det skeppades över havet.

Sport

tekniskamuseetSport-IMG_3382.jpg I utställningen "Sport" kan man på ett interaktivt och roligt sätt testa exempelvis styrka och reaktionsförmåga. På bilden syns två tjejer som tävlar i rodd. Vi får lära oss att man tränar både styrka och kondition på en gång när man ror. Benen ska vara böjda, ryggen lutad framåt och armarna raka. Även simning och cykling ger bra styrka och kondition.

Populärt i utställningen är att pröva slalom genom att stå på en platta kopplad till ett datorprogram. Här handlar det till stor del om att öva sitt muskelminne genom att lära sig banan utantill så att den sitter i kroppen. Man kan också gå på lina och testa sin koordination på dansmattor kopplade till en dator.

Från sportutställningen tar vi med oss kunskapen att när man tränar kondition så tränar man sin viktigaste muskel - hjärtat. Genom att träna orkar man mer och får en lägre puls, det vill säga hjärtat behöver inte jobba lika hårt.

100 innovationer

Slutligen besökte vi utställningen "100 innovationer" som visar viktiga tekniska uppfinningar. Här kunde vi på ett intressant sätt se hur till exempel kameran, motorcykeln, GPS och mängder av andra tekniska uppfinningar har utvecklats.

Restaurang Stallet

tekniskamuseetRestaurang-IMG_3373.jpg Man blir hungrig av att gå på museum! Kombinera ditt besök på Tekniska museet med lunch eller fika (vi hann både och) i Restaurang Stallet som sitter ihop med museet.

Vi uppskattade både maten och miljön. På sommaren kan man sitta ute i den rymliga och trivsamma uteserveringen.

Den fina byggnaden var ursprungligen stall.

Tekniska museet öppet alla dagar i veckan. På onsdagar är det kvällsöppet och då är det till och med fri entré från klockan 17.

Besök Tekniska museets hemsida


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor