Svenska English

Stockholm turist

Gamla stan

Gamla stan med sina vindlande gränder är ön där Stockholm föddes. Platsen står högt på listan över sevärdheter i Stockholm som turister inte får missa. Även stockholmarna återkommer gärna gång på gång för att promenera omkring och uppleva den speciella atmosfären här.

Gamla stan föddes Stockholm på 1200-talet. Vi rekommenderar att du tar dig tid att strosa runt i de charmiga gränderna. Glöm inte att ta med kameran. Här finns också många intressanta sevärdheter och en intressant historia att ta del av.

Vi tar dig nu med på en tur genom Gamla stan och visar dig en del av det som finns att se här.

Bondeska palatset

På 1600-talet blev Sverige en stormakt. Under stormaktstiden byggdes många palats i Gamla stan. Ett av dessa är Bondeska palatset som uppfördes för riksskattemästaren Gustaf Bonde. Två av den tidens stora arkitekter låg bakom ritningarna, nämligen Nocidemus Tessin d.ä. och Jean de la Vallée.

I Bondeska palatset huserade under lång tid Stockholms rådhus. Här dömdes till exempel Gustav III:s mördare, Jacob Johan Anckarström, till skamstraff och dödsstraff. I tre dagar spöades han på tre olika torg i Stockholm, bland annat näraliggande Riddarhustorget. Sedan avrättades han på Galgbacken på Södermalm.

bondeskapalatset-120726-308.jpg

Riddarhuset

Riddarhuset är ett av Sveriges främsta byggnadsverk från stormaktstiden på 1600-talet. Många anser att det är Stockholms vackraste byggnad. Det här var adelns hus. I trappan upp till Riddarhusssalen hänger 2300 adelssköldar.

riddarhuset-120726-385.jpg

Riksdagshuset

riksdagshuset-407.jpg


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor