Svenska English

Stockholm turist

Långholmen

Långholmen är en liten långsmal ö som ligger strax intill Södermalm i centrala Stockholm. Namnet Långholmen förknippas ofta med brott och straff. Här finns nämligen mer än 250 år av fängelsehistoria.

Långholmen i Stockholm

På 1600-talet skänktes Långholmen av drottning Kristina till Stockholms stad. På den tiden var holmen karg och utan grönska. Den sågs som en lämplig plats för ett spinnhus, där "vanartiga kvinnor skulle förvaras och göra rätt för sig".

Arbetet på Spinnhuset bestod framför allt i att spinna ullgarn. Arbetsdagen var lång, den ljusa årstiden arbetade man från klockan fem på morgonen till klockan nio på kvällen.

Den som har läst Per Anders Fogelströms bok Vävarna vet att den bland annat berättar om några kvinnor som fick tillbringa en tid på Spinnhuset.

Centralfängelset hade mest manliga fångar och här fanns som mest 500 celler.

I Sverige har dödsstraff med giljotin skett en enda gång. Det var 1910 på Långholmens fängelse, då en rånmördare vid namn Alfred Ander avrättades.

Fängelset avvecklades så sent som 1975. Det stora centralfängelset är rivet. Kronohäktet valde man att behålla och byggde om till hotell och vandrarhem. De gamla cellerna är numera hotellrum.

Långholmen Hotell

Byggnaden med hotell och vandrarhem är samtidigt även ett museum som är öppet för allmänheten och som berättar om det gamla fängelset. Ibland erbjuds också guidade visningar.

Nedan syns en ursprunglig cell. Här kan du gå in och uppleva hur en fånge bodde. Sängen var ihopfällbar och gjordes om till sittplats med bord på dagen. Fängelset var byggt enligt amerikansk förebild med celler med dagsljus längs väggarna och ett öppet galleri i mitten.

Ursprunglig fängelsecell på Långholmens fängelsemuseumångholmen

I den gamla rastgården finns ett trevligt café där du kan kombinera besöket på muséet eller stranden med en god fika. Här finns några tårtbitsformade rastplatser bevarade. I kuren som syns nedan till höger satt fångvaktaren.

Café Rastgården på Långholmen

Efter avvecklingen av fängelset förvandlades Långholmen till en omtyckt plats för rekreation för både stockholmare och turister. Här är naturskönt och det finns härliga promenad- och cykelvägar. På sommaren kan man ta sig ett härligt dopp på sandstranden eller vid någon av klipporna.

Härlig badstrand med sand på Långholmen


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor