Svenska English

Stockholm turist

Gratis i Stockholm

I Stockholm finns mycket att se och uppleva som är helt gratis. Vi ger här några tips.

Kolla alltid på respektive länk att uppgifterna fortfarande stämmer innan du ger dig iväg.

Fria fotoutställningar

På flera håll i Stockholm finns fotoutställningar som är gratis att besöka. I Kulturhuset vid Sergels torg finns i stort sett alltid en eller flera fotoutställningar av hög kvalitet. En annan plats att se intressanta fotoutställningar är på Galleri Kontrast på Hornsgatan 8. Både på Kulturhuset och på Galleri Kontrast är det gratis inträde, men man är välkommen att ge ett frivilligt bidrag.

Hänförande utsikt

Hänförande utsikt från Fjällgatan på Södermalm i Stockholm Att njuta av den fantastiska utsikten över Stockholm kan man göra helt gratis. Ett tips är att bege sig till Fjällgatan på Södermalm. Det ligger på höjden och härifrån ser man bland annat över vattnet till Gamla stan, Skeppsholmen och Djurgården.

Fjällgatans utsikt är populär. Ibland kan man se hela busslaster som står och beundrar vyerna.

Gratis inträde på Nordiska museet

Från september till maj har Nordiska museet fritt inträde på onsdagar från kl 17. Från och med 5/9 erbjuds kostnadsfria visningar kl 17:30 i någon av museets aktuella utställningar. Läs mer.

Fler museer med gratis inträde

Det finns fler museer med gratis inträde. Dubbelkolla alltid på hemsidan att uppgifterna fortfarande stämmer innan du ger dig iväg.

Myntkabinettet har gratis inträde på måndagar 10-16.
Historiska museet har gratis inträde på fredagar kl 13-17.
Nationalmuseum har alltid fri entré för alla på entréplanets utställningar.
Sjöhistoriska museet har alltid fri entré för alla.
Riksidrottsmuseet har alltid fri entré för alla.
Stockholms läns museum har alltid fri entré för alla.

Gratis konstvisningar i tunnelbanan

Konst i Stockholms tunnelbana Visste du att Stockholms tunnelbanestationer är fulla av konst? SL erbjuder regelbundet varje vecka visningar av konsten i tunnelbanan som tar cirka en och en halv timme. Visningarna är kostnadsfria, allt som behövs är en giltig färdbiljett. Om du föredrar en egen upplevelse som går snabbare så rekommenderar vi dig att gå ner i Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Stationen är en grotta som är insprängd i urberget och här finns bland annat avgjutningar av skulpturer från 1600-talspalatset Makalös som låg i nuvarande Kungsträdgården samt gaslyktor från Stockholms gasverk på Torsgatan.

Gratis vandring och utejympa med Friskis & Svettis

Under sommarperioden har Friskis & Svettis gratis uteympa i bland annat Rålambshovsparken (onsdagar kl 18) och Tantolunden (tisdagar och torsdagar kl 18). Det gällde under 2012 perioden 11 juni - 19 augusti.

Under hösten 2012 erbjuder Friskis & Svettis gratis vandringar i olika längd och tempo. Det är dagsvandringar (i allmänhet söndagar) respektive kvällsvandringar .

Gratis parkteater

På sommaren bjuder Stockholms stadsteater på Parkteatern - föreställningar under bar himmel i olika parker i Stockholm som Vitabergsparken och Galärparken.

Det brukar vara mycket folk men ändå inte trångt. Det går ofta att sitta både på bänkar och på egen filt. Många tar med sig picknick och äter under tiden.

Alla föreställningar är gratis.

Besök Parkteaterns hemsida

Kungliga Filharmonikerna på Gärdet vid Sjöhistoriska museet

Sedan 1975 är det tradition att DN tillsammans med Kungliga filharmonikerna och folkkära artister och värdar bjuder på konsert en söndag i augusti på Gärdet utanför Sjöhistoriska muséet. Man kan då ta med sig picknick och slå sig ner på den stora gräsmattan. För 2015 är datumet 16 augusti. Läs mer om DN-konserten.


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor